Perimenopause: innerlijke herfst en tweede lente

second spring perimenopause

Ouder worden is een kunst. In deze basiscursus van een dag leren we de magie van de perimenopauze te benutten. We kunnen leren ons aan de veranderingen van deze fase  aan te passen. Gracieus en zelfbewust. Met natuurlijke, aloude praktijken. Met een open blik op zowel de oosterse, zuiderse als westerse benadering. Met een ontvankelijkheid voor oude en moderne wijsheid.

Perimenopauze is een naam voor een reeks van symptomen die vrouwen tussen hun dertigste en vijftigste levensjaar al dan niet ervaren in de aanloop naar de pauze in hun menstruatie – de menopauze. Het is ook een naam die wordt gegeven aan een passage in de tijd die de overgang markeert tussen de reproductieve jaren en de laatste menstruatie.

Rond de leeftijd van 35 beginnen biologische verschuivingen van onze hormonen en neemt de functie van de eierstokken af. Volgens de oosterse geneeskunde beleven we vanaf deze leeftijd “een van de 3 gouden kansen” in ons leven als vrouw. De perimenopauze is onze “tweede lente”. 

In het Westen daarentegen is de perimenopauze een zeer onbegrepen levenscyclus die voorbijgaat aan haar kracht. Er is geen aandacht voor, of enkel negatieve aandacht. We kennen het achtergrondverhaal niet – het verhaal van de levenscycli en natuurlijke ritmes. We begrijpen niet wat er gebeurt. Bijgevolg kunnen we dit innerlijke seizoen niet benaderen als een kans tot empowerment en verjonging. 

In deze basisworkshop over onze “tweede lente” leren we hoe we ons op een natuurlijke manier aan de veranderingen van de perimenopauze kunnen aanpassen. We maken we eerst een korte reis doorheen de levenscycli en overgangen. Een begeleide meditatie voert ons binnen in de innerlijke herfst. Dan putten we uit zowel westerse als oosterse perspectieven om ons lichaam beter te begrijpen. We ontdekken hoe sommige vroege tekenen eruitzien en wat we kunnen doen om de overgang te vergemakkelijken in plaats van tegen te werken. We zitten samen in een veilige cirkel. Er is ruimte om stil te staan bij onze eigen unieke ervaring en om te delen. 

Dagworkshop van 10u tot 17u.  

Plaats: Leuvenselaan 475, 3300 Tienen

Prijs: 50 eu